Tuesday, February 22, 2011

Gunung Surowiti. Suro kang miwiti

Gunung Surowiti. Suro kang miwiti. Panceng, GresikNalika umur limang taon, aku manggon ing Surowiti nganthi luwèh saka nem wulan. Surowiti kuwi gunung cilik. Panggonané ana ing kecamatan Panceng, kabupatèn Gresik, Jawa Timur, utawa sekitar 15 kilo meter saka Wisata Bahari Lamongan.

Supaya bisa tekan Surowiti, aku kudu pènèk undak-undakan sing adohé bisa nganthi mèh 1 Km. Dusun iki panchèn manggon ing pratiikané gunung, utawa luwèh percisé bukit, kang dhuwuré kira-kira 200 meter, lan dihuni karo 100 dalem.

Para dhayo, utamané saka luar kutha, biasané tandang ing Surowiti saben dina kanggo niliki petilasan Sunan Kalijaga, sawijining wali sing nyebar agama Islam ing tanah Jawa. Dhayo uga bisa nyawang gua Langsih sing jaréné tau dadi panggonan tapa Sunan Kalijaga. Ing sakitaran Petilasan, ana kuburan wong-wong tuwa lan murid-murid mbah Sunan sing antara liya dulur ipéné dhéwé, Empu Supo, bojone Dèwi Rasa Wulan.

Minurut kapercayaané warga, Sunan Kalijaga dibhuri ing Surowiti, sanajan ora ana bukti sing bisa dadati penggalih iki.

Babad babagan Surowiti diwiwiti saka Suro Astono, pedagang sing dirampok nalika muléh liwat jatèn saka kutha karo putriné, Sri Wangi. Suro Astono didhang karo Suro Gento, rampok jatèn kang mesuwur. Gento nyawang praèné Sri Wangi kang ayu lan arep ngrudapeksa kenya kuwi, nanging dhèwèké digagalaké karo Jaka Secol, sing sejatiné Sunan Kalijaga.

Kalah padu karo Jaka Secol, Suro Gento nyuwun ngapura lan sedya dijalok apakémawon. Jaka Secol banjur ngongkon Suro Gento, kalian Suro Astono, kanggo bangun dusun ing dhuwur gunung. Dusun kuwi diwènèhi jeneng Surowiti. Ukara Surowiti, jaréné, dipetik saka punggelan "Suro Kang Miwiti."

Saiki Surowiti luwèh maju. Esuk mau, nalika aku golèk tembung Surawiti ing Google, aku nemuaké luwèh saka limang blog sing dikelola karo wong Surowiti. Sonhaji, petinggi Surowiti, uga gawe blogé wiwit 2010 iki. Rupa-rupané internet wis njalar ing dusun kuwi lan mulai mblaur karo penduduké.


Search using google below
(Cari dengan Google--Ketik kata kunci dalam kotak)


Related Posts:

2 comments:

opik said...

jarang2 saya nemu blog yg pake bahasa jawa.. :)

-kagum-

Mobil Keluarga Terbaik di Indonesia said...

Salam kenalllll

Post a Comment [ Pop-up Comment Window ]

All comments are welcome as long as they are in English, Bahasa Indonesia and Javanese. (Utk pengguna ponsel, silahkan klik Pop-Up Comment Window diatas bila kesulitan dg kotak komentar dibawah)

Jika masih kesulitan, maka pilih Name/URL. Lalu masukkan Nama dan alamat situs Anda

Catatan: Pengkopian sebagian atau keseluruhan dari artikel ini diperbolehkan dan tanpa perlu ada ijin. Namun Anda harus mencantumkan, "sumber tulisan diambil dari http://davidjuly.blogspot.com"

Follow this blog via Facebook